VILLA FULLY

Rhonetal, Zwitserland (VS)

In het wondermooie Zwitserse berggebied, aan de voet van de Chavalard in de gemeente Fully, staat een zeer bijzondere gezinsvilla met ingebouwd appartement.
Het spectaculaire heuvellandschap onderstreept de unieke ligging.
De bouwheer wenste het gebouw zodanig vorm te geven dat de bergen vanuit alle standpunten het best tot hun recht komen en een decoratief kader vormen.

Duidelijke lijnen

De laagbouw met zijn duidelijke en rechthoekige lijnen wekt al van buiten interesse en nieuwsgierigheid op. De buitengevel is omhuld met antracietkleurige leisteen, waarbij de ingang met aluminiumpanelen werd bekleed. Wat gaat er achter de puristische en nuchter vormgegeven muren schuil?

De binnenkant vormt de ware kern van de villa: een dynamisch gevormde lege ruimte bestaande uit een zeer ruim terras met uitgestrekt gazon. Hier werd een verborgen ruimte in de ruimte gecreëerd die als privaat toevluchtsoord van de bewoners dient. Door de laagbouw en het gigantische landschap op de achtergrond ontstaat een vrij zicht op de adembenemende bergen. In een relatief heterogene en incoherente omgeving haalt het huis zijn identiteit volledig uit het centrum dat naar het indrukwekkende alpendecor toe geopend is. De inspiratie voor deze individuele architectuur vond de bouwheer bij een gelijkaardig gebouw in het zuiden van de VS.

Op een niveau

Ondanks de introverte vormgeving heeft het huis een bijna monumentale grootte. Het volledige gebouw schittert op een verdieping, omdat alle ruimtes rond de patio verspreid liggen. Terwijl de gemeenschappelijke ruimtes open naar de binnenplaats zijn gericht, zijn de private ruimtes, bestaande uit vijf slaapkamers en drie badkamers, verdeeld over de drie uiterste hoeken van het woonoppervlak die door middel van grote ramen naar buiten zijn georiënteerd. Het ingebouwde appartement is van de binnenplaats afgewend en krijgt daardoor een naar buiten gekeerde oriëntatie.

Patio als kern

Dankzij de designschuifsystemen van KELLER minimal windows® wordt een kozijnloos zicht op zowel het gazon als het fascinerende alpendecor geboden. De open gemeenschappelijke ruimtes zijn opgedeeld in keuken, eet- en woonkamer. Als de schuifsystemen van KELLER minimal windows® opengaan, verdwijnt de grens met de binnenplaats volledig om plaats te bieden aan een volledig barrièrevrije overgang. De woonruimte wordt handig vergroot en versmelt met de patio tot een reusachtige gemeenschappelijke ruimte.

Dit bijzondere gebouw schittert in zijn individualiteit en profiteert van het uitstekende concept van de binnenplaats als kern van het huis.

 

 

Architecten 
GAME-VS Sàrl
www.game-vs.ch

Fotograaf
Stephan Offermann Photography
www.offermann.be

KELLER Partner 
BLASER Karl AG
www.blaser-k.ch

Voltooiing
2015


Choose your language: