Urban Redesign

Leuven, Belgie

Het onroerend goed ligt midden in de Belgische universiteitsstad Leuven, die zo al vol historische bezienswaardigheden staat.
Leuven is een stad in volle metamorfose. Straten, pleinen, gebouwen, maar ook hele stadswijken ontwikkelen zich op hetzelfde tempo
als de al even snel veranderende maatschappij.

Renovatie

Langs de straten en boulevards staan de rijhuizen dicht tegen elkaar. Als een verdedigingswal schermen ze de private tuinen af van de vrolijke drukte van toeristen en inwoners op de drukke straten en scheppen een idyllisch parallel universum te midden van de huizenblokken.  Kwalitatief hoogwaardige, hedendaagse architectuur wordt naast eeuwenoude vaste waarden geïntegreerd. Oud en nieuw versterken elkaar en zorgen samen voor een uniek stadsdecor. Vaak wordt het bestaande woonoppervlak van de klassieke huizen vergroot met bijgebouwen.

 

Architect
Wouter Bilsen munA
www.muna.be


Foto's
Marc Sourbron


KELLER Partner
GLAS CEYSSENS
www.glasceyssens.com

 

Voltooiing
2015

 

Maar hoe dan?

Dit project toont hoe men zoiets kan realiseren. De beperkte plaats werd benut zonder grote compromissen te moeten doen. Dankzij de integratie van de filigrane designschuifelementen van KELLER minimal windows® hoefde de bouwheer niet te kiezen tussen tuin of woonoppervlakte. Indien nodig kan de woonzone volledig worden geopend naar de kleine tuin toe en er tegelijk deel van uitmaken.

Vloerbedekking in dezelfde kleur en een volledig drempelloze overgang laten het concept volledig openbreken. Het langwerpige terrein definieert resoluut autonoom afzonderlijke comfortzones. Woon- en eetruimte staan in naadloze verbinding met het zonnige buitenterras. Dicht gras omringt het klimrek als een groen tapijt en voert naar het tuinhuis. Op warme zomerdagen zorgt het dichte bladerdek van de naburige bomen voor aangename schaduw. Men kan ontspannen naar het getijlp van de vogels luisteren en zijn werk doen.

De witte ruimte brengt het daglicht tot ver in het bijgebouw binnen. De individuele scheidingswand tussen keuken en eetruimte brengt een gezellig warme natuurtint binnen die met baksteenachtig opgestapelde houten plaatjes tot onder het plafond wordt doorgetrokken. Zwarte zitmeubelen benutten het kleurcontrast van de designprofielen van minimal windows® om te overtuigen met de doordachte combinatie van architectuur en meubilair.

Moed voor individualiteit

Extravagante vormen maken van het plafond van de ruimte een interessant onderdeel van het geheel. Het kleine schuine vlak werd gedurfd - speels gecombineerd met het kozijn van minimal windows® - in het aangrenzende platte dak geïntegreerd en wordt een architecturale blikvanger. Scherpe lijnen trekken alle blikken naar zich toe om ze op het diepe blauw van de hemel te laten rusten. Het L-vormige bovenlicht in het dak vervolledigt de glazen gevel naar de tuin toe als een onbelemmerde lichtbron.

Door de optimalisering van de ruimte van terrein en tuin kon er zonder compromissen een licht en uitnodigend bijgebouw worden gecreëerd. Het gemeenschappelijke gezinsleven kent hier geen grenzen.


Choose your language: