Modern woonhuis met twee verdiepingen in het landelijke België

Lokeren, Vlaanderen

De Belgische architectenstudio Pascal François Architects heeft een huis met twee verdiepingen in het landelijke België ontworpen, dat op de bekapping van een oud stalgebouw aansluit. Pascal François Architects richtten de nieuwe residentie op in de buurt van Lokeren, in het noorden van België, op de plaats, waar een bestaand onroerend goed werd afgebroken.

De nieuwbouw werd exact op de fundamentcontouren van het voormalige gebouw geplaatst en zijn puntgevel ligt tegen de dwarsgelegen, eenlaags stallen aan. Een over een groot oppervlak verglaasde keuken bevindt zich onder het grote uitstekende deel van het dak, daar waar beide gebouwen op elkaar stoten.  Een directe verbinding met de bestaande structuur van de stal is er niet. De architect Pascal François diende bij de ontwerpen rekening te houden met de voorschriften van bouw- en woningtoezicht, die stelde dat de beide gebouwen binnen geen directe toegang mochten vertonen teneinde de bouwvergunning te verkrijgen.

"De reden om de binnenverbouwing onder het bestaande dak te positioneren, is op de wens van de opdrachtgever gestoeld, het in de morgen binnenvallende zonnelicht in de keuken te vangen", aldus Pascal François. " Het resultaat is een spannende symbiose tussen oud en nieuw.

Extra moeilijkheden veroorzaakte de verplichting, een totaal volume van 1000 kubieke meter niet te overschrijden in het bijzonder, omdat de dienst bouw- en woningtoezicht het volume van stal en huis op grond van het contact bij elkaar optelde.

Het rechtlijnige huis staat haaks op de bestaande bouw. De gevel van de 1e verdieping is met keramische platen bekleed, terwijl de benedenverdieping zich in een natuurlijk, verticaal verlopend scherm van houten stroken presenteert, waarachter een serie zeer grote openingen is verstopt.  Deze reiken vanaf de bodem tot aan het plafond en werden met grote designschuiframen en vaste ramen van het type minimal windows® van KELLER gerealiseerd. De opvallend nuchtere en gesloten gevel verbergt zeer lichte en ruime binnenruimten, welke hun energie uit de groot uitgevoerde, minimalistische aluminium glasgevel betrekken.

 

 

De ingang van het huis is in dezelfde houten stroken look gerealiseerd en lijkt in volledige harmonie met de hele gevel van het gebouw. Exact tegenover de ingang wordt de aandacht van de bewoners bij het betreden op een groot, kozijnloos vast raam gevestigd, waarachter zich buiten in de tuin een fraai aangelegde vijver uitstrekt. Het ingangsbereik leidt tot een monochrome woon- en eetruimte met een mooi houten terras tot aan de tuin. 

Een kantoorruimte siert de tegenoverliggende vleugel van het huis.In de bovenverdieping bevinden zich drie slaapkamers en twee badkamers. 

De oude stal wordt nog steeds voor het houden van paarden gebruikt.

 

 

Architect

www.pascalfrancois.be

 

Photographie

Thomas de Bruyne

www.cafeine.be

 

Realisatie

KELLER AG

 

Voltooiing: 2012


Choose your language: